6 februari 2013

Isaksson och statistik

Det var droppen som fick finnen att ta till orda. Ja, jag vet inte, ja'. Sveriges fotbollslandslag kallar sig fortfarande för inofficiella världsmästare efter brakvinsten över Finland i finalen av Kings Cup (26 januari).

Ikväll är det dags för publikfest ånyo på Friends Arena. Tur att det är tak över arenan annars hade matchen snöat in om matchen varit ute. Och min fråga är som kommer: kan Hamrén aldrig låta någon annan än Isaksson stå i mål, inte för att han är dålig på något sätt men kan ju vara på sin plats att t ex  damma av "trästofilen" Wiland när det ändå "bara" är en vänskapsmatch. Förlåt, att jag frågar. Hamrén blir ju som galen på insemineringar av dylika slag. "Andrabollen", skriker Erik oannonserat.

För oss statistiknördar kan det vara lattjo att ta sig en titt på det blågula herrlandslaget anno 2012. Händelserikt år minsann. Bragden i Berlin och invigningen på nyss nämnda arena med Zlatan i högform etc. Hamréns mannar spelade under fjolåret 14 landskamper och facit blev: tio segrar, en oavgjord och tre förluster (två av torskarna kom i den ack så viktiga EM-turneringen).

Målskillnaden för övrigt 33-19. De 33 strutarna fördelas på inalles 15 spelare och ett självmål. Skyttekungen inte helt oväntat Zlatan Ibrahimovic som mäktade med 11 baljor. Inte sedan 1948 har en spelare gjort lika många mål under en landslagssäsong. Samtliga 19 mål i baken insläppta av, just det, Andreas Isaksson.
För att ni inte skall falla i trams avslutar jag statiskdelen här. Tack.




Det blev ett sista "derby" där på Råsunda. Rättare sagt, den 5 december 2012. Och jag hade förmånen att närvara. Tillsammans med Stockholms Idrottshistoriska förening samlade SFS flera av derbylagens gamla stjärnor för en stunds avkoppling med frågesport, gravöl och gamla hederliga anekdoter från Råsundatiden. Och det kom en hel del stötar trots ett av de värsta snöfallen i Stockholms historia. Ni kommer väl ihåg, va?

Hedersgäst var Roger Magnusson (bilden) och jag fick knäppa honom. Roger, landslagets yngste målskytt på Råsunda, var i Stockholm aktuella kväll för att ta emot svensk fotbolls Hall of Fame-diplom. Roger who? Fick frågan för några dagar sedan.

2 kommentarer:

josephzohn sa...

Roger Who var den stora idolen när man växte upp som högerytter, efter TV-inslaget där han la upp boll i nacken ...
Däremot Hamrén .. känner inte hundra förtroende för honom ..!!

Tommy sa...

Jajjamensan, han bildade ett fruktat anfalspar med Skoblar i OM, Roger spelade ihop med Nacka också, i svenska landslaget, tror jag. Roger-Nacka, kanske världens bästa dribblers som världen har skådat.
Han känns lite labil! Erik, alltså.