22 mars 2012

Serien

Utanför, på parkeringsplatsen, står någon och pissar i allsköns ro. Jag låtsas som om det regnar. I nästa sekund dyker en parkeringsvakt upp med blocket i högsta hugg. Hen säger: " Att det skall vara så svårt att läsa skyltarna, hur svårt kan det va?"


En brokig skara i en vardaglig serie insluten i en större. Våra liv är kantade av olika händelser och bekymmer. Stora som små. Så där kan det gå till allt medan vi håller på med något annat. På varsitt håll. Oberoende av varandra. Längre upp i backen sandsopning. Vårtecken om något. Känns som om munnen är full av tandsten. Inget grus i maskineriet, dock. Bådar gott.




Allt har sin tid. Natten. Dagen. Allt är relativt. Galileo Galilei. Inkvisitionens process mot vetenskapsmannen, en utdragen tvist mellan teologi och vetenskap som pågick i runda tal två år. Galilei hävdade att jorderunden cirklade runt solen. 1633 dömdes han till husarrest och han tvingades göra avbön från de irrläror han publicerat. 1992 beklagade katolska kyrkan domen genom ett uttalande av påven Johannes Paulus II. och år 2000, lagom till jubelåret, upphävdes domen. Alltså, efter 367 år.


Tids nog. Kan ta tid. Bättre sent än aldrig, kan tyckas.

Inga kommentarer: