30 maj 2010

Filmtips

Jag har en viss faiblesse för engelsk humor. Till viss mån en underskattad genre. I fredags visade SVT filmen "Trångt i kistan". En befängd historia som gick upp på de stora biograferna här i Sverige för några år sedan. Jag slängdes in i handlingen efter en halvtimme och blev helt absorberad av mästerverket. Skruvad familjeparodi som inte har något djupt överhuvudtaget utan bara helt igenom sanslöst crazy. Befriande. Tar igen första halvtimmen inom kort!

Oona

Friidrottssäsongen har äntligen sparkat igång på allvar och det skall framför allt bli kul att följa med spjutvräkandet i skog, mark, berg, dal och isynnerhet inne på smockfulla Stadion runtom i världen.
Omöjlige Thorkildsen visar fantastisk form redan nu genom att igår i norska Florö kasta nytt världsårsbästa 90.37. Pitkämäki rejält distanserad med över 6 meter.

Kastikonen Mikaela Ingberg la ju tidigare i år pinnen på hyllan och nu sätter vi med blåvita ögon tilltro till 19-åriga Oona Sormunen (bilden) som i Saarijärvi fick upp en fin båge och finskt årsbästa 57.68. Inte illa. 60 nästa.

Oona tränas för övrigt av spjutlegendaren Seppo Räty.

26 maj 2010

Musproblem

Syn på tillvaron

Den trångsynta optikern såg inte min stirriga och nedsatta blick där jag satt i väntrummet alldeles för länge efter alldeles för många "ett ögonblick". Det såg skevt ut minst sagt för en stund. Plötsligt, efter att jag kastat ett öga på tavlan insåg jag klarsynt att jag haft en snedvriden syn på tillvaron.

25 maj 2010

European fields

Helt fantastiska bilder. Lite Allsvensk känsla får jag allt av bilderna där mitt i allt!!

"Så långt från Champions League du kan komma". Så beskriver Hans van der Meer själv sin fotografiska jakt.


HANS VAN DER MEER
GUNGALLERY

24 maj 2010

Blaska på

-"Nå men, det där ser ju inte alls BRA ut!" En kommentar som gör det ännu svårare att hålla färgen. Du biter dig i underläppen och önskar dig bort. Till fjällen. På kvällen innan du kryper till kojs är det skönt att blaska på någonting som lindrar mot infernalisk sveda.

23 maj 2010

Marginaler

Tyskland hade någonting stort på gång - ett litet mirakel - i andra semifinalen mot upphaussade ryssar. 2-0 där i numerärt underläge när Malkin drällde vid offensiva blå, ja, då, hade hemmanationen fått jubla ända in i finalen! Kliniskt segermål av Datsjuk i slutet. Nära, Tyskland, men nära skjuter ingen, inte ens en blind Skanåker. Faller med stövlarna på. Ja, das stimmt, ja. Semin stod annars över semin.

Ja, man kan hålla på och analysera sönder en match i det oändliga. Di svenske gjorde en Sahlinare och torskade med toblerones i mungiporna. Små marginaler. Tre Kronor skulle ju bara knyta ihop om man säger och det gör jag.

Tråkig CL-final. Kollade med ögonvrån och halvljummen fokus. Milito däremot; vilken matchvinnare. Och kul för lagkaptenen.

20 maj 2010

Voine!

Dålig start

Kjell är värnpliktig och hemma på permis. Han har varit med Anna-Kajsa på restaurang på kvällen. Vid hemkomsten är Kjell något dragen och har svårt att hitta rätt med nyckeln, varvid Anna-Kajsa utbrister:
-"Mm, det här börjar trevligt det. Nu hittar du ju inte ens nyckelhålet".

19 maj 2010

Slakten är värst

0-5 och ett sargat självförtroende. Backkris inför kvarten. Puistola och Hietanen lär inte spela mer i denna turnering. Jokinens "lilla" armbåge (renderade i 2+10) i Gontjars ansikte rena barnleken i jämförelse med Ilja Kovaltjuks rapp över Juuso Hietanens arm.

 -"Rena slakten" fräser Jukka Jalonen. Finland inledde bra. Lovar gott inför morgondagen. Känslan är att Finland rakar in några fler baljor och vinner över långhåriga Tjeckien. Och då väntar Bengans pöjkera i semin?! ....makalös räddning av Vehanen där på Malkins närskott. UNBELIEVABLE!

18 maj 2010

Spela med huvudet under armen

VM:s sämsta match utspelades igår mellan Tjeckien och Lettland. Ingen tändning i avgörande kamp. Bedrövligt sömnpiller. Nervositet? Ändå sitter jag och tittar på skiten. Letterna vaknade till liv först i tredje men för sent. Tungt fall. Lettiske backen Rekis spelade med huvudet under armen men ändå ensvisades "koutsen" Snaroks med att lira honom mest hela tiden. Besynnerligt! Blir säkerligen en extra sup till tröst både för Rekis och Snaroks. Tjeckiske kaptenen Rolinek tillverkade alla fall två shorthanded vilket han är bäst på i hela VM. Han satte väl också ett mot Tre Kronor vill jag minnas.

Niskala är också en-under-armen- spelare som ger mig fler gråa hårstrå. Frölundabackens drällande vid egen blå gör mig vanvettig. Varför kan han inte bara spela på säkerhet?! Jag är även sned på att de finska backarna ofta drar ned på tempot genom att stå bakom eget mål i evigheter. Polsk riksdag. Snabba pass, tack. Finland är klara för kvarten. Bingo om det blir mer. Om ca en halvtimme gör Finland upp med livsfarliga Ryssland om gruppsegern. Nummelin vid sidan av på grund av skada.

15 maj 2010

Sauna World Championship

-" Varmt så in i helvete idag!" hörde jag någon utbrista på klingande dalmål i parken tidigare idag! Det är ju och ta i.
När finnen Timo Kaukonen (t.h. på bilden) vann sitt femte sauna-VM i Heinola ifjol klarade han av tre minuter och 46 sekunder på laven. Utgångstemperaturen var 110 grader och 300 kilo sten i ugnarna. Ryskan Tatjana Archipenko skrällde på damsidan. Nu snackar vi varmt så in i helvete!

Die Zauberflöte

Känner mig helt puckad. Jag slår en icing och försvinner in i musikens magiska värld, långt bort från Viasats sportsändningar.

Trollfljöjten är en opera som vi alla känner till, av Mozart (1791), text Schikaneder. Handlingen utspelar sig i ett uppdiktat forntida Egypten. Händelserikt. Den där Tamino bland annat förföljs av en sliskig orm men nattens drottning räddar livet på honom. Drottningen uppslukas senare av jorden. För att inte tala om Pamina som blir bortrövad av ful trollkarl. Ja, det är allt en intrikat historia där ljuset till sist besegrar mörkret.

Analproblematikens dämonregissör Bergman gjorde ju TV-film av Trollflöjten och i den har vackra Irma Urrila (f. 1934 i Helsingfors) rollen som Pamina (sopran). I Bergmans uppsättning kan jag nämna att Håkan Hagegård gör rollen som Papageno, fågelfängaren.
Helt sonika tillbaka i verkligheten. Tittar ut genom fönstret och konstaterar att sommaren är här!!

14 maj 2010

Auvitu

Tittade på Norge-Frankrike igår och det var ingen munter tillställning. "Zuccen" och de andra norrmännen rann iväg i sista och säkrade därmed avancemanget till andra gruppspelet. Tur för Norge. En förlust hade ju inneburit att skrällsegern över Tjeckien varit en bortkastad ansträngning.

I Frankrikes lag försökte i alla fall en spelare få till det; forwarden med det klingande finska efternamnet Auvitu som till vardags representerar - mycket riktigt - D-Team i finska andra ligan.

Värst vad Holmgren på Viasat hostar och vrålar till så fort det vankas målchans. Jag blir rädd!

Vitryssland.

12 maj 2010

Skrovmål




På 70-talet hade Söff i Närpes (Österbotten) storfrämmande av fattigprästen Abbé Pierre. Han var då inte där som företrädare för mustaschkampen. Nej. Abbé stannade till på en genomresa har jag för mig. Prästen fick sig dessutom ett ordentligt skrovmål och en liten pratstund med husmor May Svedjebäck.

Smaken var det säkerligen inget fel på. Ja, vad kan man tänka sig att måltiden bestod av?! Förmodligen någonting med mårasåsin (köttfärssås). Plättan till efterrätt?

BÖRJE SIDBÄCK

Easy om man säger




Sticker emellan med lite rund trasa. 1966 fick England och Bobby Charlton lyfta VM-bucklan. 44 years ago. Det har inte hänt någon mer gång. Även om engelsmännen vart fjärde år tror att det skall bli så! Likadant nu. VM-GULD.

Läste i någon tidning, tror det var The Sun, att Englands grupp i Sydafrika är "bästa gruppen sedan Beatles". EASY . England - Algeria - Slovenia - Yanks.

Klockan tickar. Bara 30 dagar kvar till VM-premiären i Johannesburg mellan värdnationen och Mexico. Jag återkommer innan dess. Lovar.

Näe, annars ger jag förbundskaptenen Beng-Bråke matchstraff för osportsligt uppträdande. Han irriterar sig ju på nästan varenda fråga som ställs. Lugna ner dig, Bengt-Åke. Du är en av Sveriges mest framgångsrika kaptener någonsin. Hockey är dock en färskvara. Lite självkritik. Tack.

-"Jag förstår inte var du får dina frågor ifrån hela tiden, Ola!"
-"Ställ dig i båset själv, Stefan, så får du se hur kul det är!"

I skamvrån med dig. Omedelbart. Se så.

9 maj 2010

Morgen

Setat nere i källaren i ett par timmar och skämts som en hund. Nerhukad under en lampa har jag läst ett tiotal sidor ur "Anteckningar från ett källarhål". Jag har kommit fram till att jorden inte går under efter en torsk mot lilleputten. Mycket mer skall till! Men, 1-4. Att den kan svida så. Torsken, alltså. -

Generationsskifte inom finsk hockey, då blir det så här, sa någon förnuftigt. Dock, sättet som Finland uppträder på gör mig konfunderad och besviken. Pinsamt är ordet. Uruselt är ett annat. Var fanns gnistan? Skit samma. Livet går vidare men det stinker nedflyttningsserie på lång väg. Samtidigt gör ju Danmark allting rätt, stjärnspelarna kliver fram och visar mod och tåga. Regin är ju en helt igenom lysande spelare. Grattis.

Imorgon gäller det mot ett Tyskland i medvind. Lägg dessutom till 18 500 ölindränkta brölande tyska fans så har vi liksom förutsättningarna. Finsk vinst ett måste. Nu skall det till perkele med betoning på alla bokstäver om det skall bli tre måstepoäng. Vem av de tama finnarna tar tag i taktpinnen. Jag skakar redan.

8 maj 2010

Semsk

20:15


Danmark har enligt dem själva alla tiders danska hockeylag. En stark kvartett i backen Larsen (Dallas Stars) och anfallarna Frans Nielsen (NY Islanders), Lars Eller (St. Louis Blues) och Peter Regin (Ottawa Senators) + lite annat smått och blandat. Och Jesper Duus! Hänger han med i svängarna?! -"Vi är redo" säger kapten Sami Kapanen utan att darra på manschetten. Nummelin(historisk med sitt 15:e VM) smackar in ett par i pp har jag på känn. Skall bli intressant att se vad första lainen med Jussi Jokinen-Jarkko Immonen-Antti Miettinen åstadkommer.
Mitt tips är; FINLAND-DANMARK 6-2.

Uppdatering 19:20

Miettinen febrig, stannar på hotellrummet. Jori Lehterä går in i första som center, Immonen ut på kanten. Det om detta.

Runt hörnet

I frösaboxen inne på BR! Sten-Åke minsann. En favorit i repris.

Apropå hockey-VM, det räcker inte med ett pucko i Vetlanda. Det skall tydligen vara två;
Holger & Bengt.

7 maj 2010

Moravec





Intalade mig själv för några dagar sedan att inte ägna så mycket tid åt hockey-VM i Tyskland. MEN, ju närmare start desto ivrigare blir jag.

Ni vet hur det är! Fastnaglad i soffan och en slits mellan hopp och förtvivlan. Svett och nagelspott. Kvällens VM-premiär mellan hemmanationen och USA kan bli något alldeles extra. 76 152 åskådare på fotbollsarenan i Gelsenkirchen. TV 6 visar matchen.

Senast Tyskland arrangerade VM var 2001 och alla med blåvitt hjärta minns finalen med vånda. I pärmen skrev jag följande;

13 maj. 19:00. Finalen drar igång. FIN-TJE. Spelet böljar fram och tillbaka. Juha Ylönen är matchens dominant/gigant. Juha Lind och Ylönen - vicket radarpar.1-0 trycker Juha Lind in. YESSS. 2-0 petar Ylönen in efter Sami Salos vådaskott. Ser bra ut. Två perioder. 2-0. Plötslig scenförändring i början av tredje Vad är det som händer där ute?! Ajaj. Taffliga ingripande från mv Nurminen. Nervöst. Ser inte bra ut, alls. 2-1 Prochazka (ass Paty Patera). Nej. 2-2 Jiri Dopita. NEJ. EI. Mindre än sex minuter kvar. Jobba. Sätt den då! Nej. Jag klarar inte av det här. Matchen går in i förlängningens olustiga skede.. Finland har fantastiska chanser att sätta spiken. Det är som förgjort. 10:38 avgör så David Moracev (bilden) finaldramat på pass av Paty . Perhana. Ridå. Godnatt. Fy.

Karbonpapper. Två år tidigare i Norge hände samma sak men då med Hlavac i huvudrollen.
Nu blickar vi framåt. Det gamla är förgånget.


NÄRA-DÖDEN UPPLEVELSER-MED-FINSK-HOCKEY

I-SJUNDE-HIMLEN-UPPLEVELSER

Bomber och granater

Photobucket

via riemurasia
Ett litet delmoment i jägarens stridsutbildning.

5 maj 2010

Ibland



Ibland ställer man sig frågan; vad är det som händer? Är det bara tiden som är ur led eller är det leden som är urvriden?!

4 maj 2010

Fullsatt




Bra med förhandsinformation. Jag menar, så slipper man åka dit i onödan.
Kittlande tanke; drar den gode Roland Sibboratorn i övermorgon?!

3 maj 2010

Finsko

Jalonens VM-trupp på finska:

Maalivahdit: Iiro Tarkki, Petri Vehanen, Pekka Rinne

Puolustajat: Petteri Nummelin, Lasse Kukkonen, Topi Jaakola, Mikko Mäenpää, Juuso Hietanen, Janne Niskala, Pasi Puistola, Sami Vatanen

Hyökkääjät: Juha-Pekka Hytönen, Antti Miettinen, Tommi Santala, Riku Hahl, Sami Kapanen, Jarkko Immonen, Petri Kontiola, Lauri Korpikoski, Jussi Jokinen, Antti Pihlström, Oskar Osala, Juhamatti Aaltonen, Jori Lehterä, Leo Komarov

Målvaktssidan är jag inte orolig för. Rinne klar etta. Vehanen står med största sannolikhet i öppningsmatchen mot den dansk. Backbeståndet däremot ett orosmoment. Mäenpää, Jaakola, Puistola och Kukkonen. Näe, jag är inte imponerad. Salmela (New Jersey Devils) ådrog sig skada i lördagens match mot Tjeckien och finns ej med. Ett stort backavbräck.
Harigt av Jalonen att ej ta med Mikael Granlund och Teemu Hartikainen. För min del hade Santala fått stanna hemma. Hahl och Hytönen har ju samma roller som Tommi. Likaledes vad beträffar Osalas (AHL) plötsliga uttagning. Varför?! Som sagt, Gra och Har hade varit värda en plats, nyttigt med tanke på framtiden, känna på hetluften etc. Kul i alla fall med ungtuppen Vatanens medverkan! Bra, Jukka.
Vad skall vi ge Finland för chanser i Tyskland? Kvartsfinalplats. Inte mer. Tack.

Fasaden

Bostadshuset är i prinip klart. Nu gäller att hålla fasaden uppe.

Hela pucken är platt

Matchen igår nådde inte några större höjder. Lågt tempo och inget bett i skenan. Hafsigt och slafsigt. Nummelin uppe och högg till med handledaren . Hartikainen, var?! Mv Tarkki, NEJ! För övrigt mest förvirring. Upp till bevis i VM. Finland vinnare av både EHT- och Globenturnering redan innan nedsläpp. Tjeckien överraskade Ryssland vid lunchtid och spelade så att säga hem pokalerna till the Suomi. Där försvann en hel del av det där lilla extra i uppladdningen. Tre Kronor vann helt rättvist.
24-årige Juhamatti Aaltonen (bilden) stor överraskning i blåvitt. Vald till LG Games bäste forward. Bra jobbat. Hockeyfrilla till på köpet.

2 maj 2010

Graven

Gravskändaren dog med ett fullkomligt likgiltigt leende på läpparna.

Isen ligger kvar

Kollade slutet och sudden mellan Boston och Philadelphia. Sicket viljemål Phillys Danny Briere gör när drygt två minuter återstår av ordinarie. Han trycker sig mellan två försvarare och sprätter sedan in pucken på egen retur. Kvittering och 4-4! Boston vinner sedan i sudden (73.52). Savard matchhjälte i sin comeback. 1-0 till Boston.

* * *

Fränt av Jalonen att satsa på ungt i första femman. Teemu Hartikainen och Mikael Granlund har visat att de vill vara med i stundande VM. LG Games avslutas idag. Finland spelar för turneringsseger mot ärkerivalen Tre Kronor. Senast ett finskt hockeymanskap vann Kloopenturneringen är för tio år sedan. Nu är det dags. Globen nästa!

* *

Bengt-Åke Gustafsson
svarar helt rätt på frågan vad Nicklas Bäckströms återbud till hockey-VM innebär: -" Att han inte kommer till hockey-VM!".