6 december 2009

Ahti

Finlands självständighetsdag. Balen på slottet är dagens/nattens stora begivenhet. På bilden har ni en av de främsta politikerna i det efterkrigstida Finland. Ahti var vid två tillfällen statsminister och i tre repriser långvarig utrikesminister. Lägg därtill flera andra minsisterposter och du förstår vidden av hans CV och hans starka ställning. Ahti var god vän och medhjälpare till Kekkonen. Det förväntades allmänt att Karjalainen skulle efterträda Kekkonen på posten som president men så blev aldrig fallet.

Det söps rejält i Kekkonens kretsar. Kekkonen var inte den som spottade i glaset, nej. Det sägs ju att Urho kunde supa vem som helst under bordet. Till och med Bresjnev hamnade under. Karjalainens alkoholintag tilltog under 70-talet och hans nedgång hade börjat. Ahti Kalle Samuli märkte också att Kekkonen vände honom ryggen. Kekkonen styrde med järngrepp och ville ha handlingskraftiga medhjälpare.

Karjalainens fyllor ökade i omfång och började märka honom allt mer. Jobbet blev lidande och hans trovärdighet gick så småningom förlorad. Man kan med fog säga att spriten tog kål på Ahti Karjalainen (1923-1990). Hur det nu än var nådde Karjalainen chefsposten inom Finlands bank när Koivisto blev president 1982, den post som han förlorade till samme Koivisto i slutet av 60-talet. Cirkeln var sluten med andra ord.

Chefsperioden blev kortvarig. Han fick sparken därifrån. Karjalainens liv slog i spillror. En personlig tragedi. Frid över hans minne.

När Karjalainen i egenskap av utrikesminister anlände till Svarta havets norra kust och Krimhalvön där så inledde han sitt tal med; -"Hello criminals....!"

2007
2008

3 kommentarer:

kent sa...

GRATTIS!

Ailas sa...

Det var inte för intet Kekkonen var så framgångsrik i sin östpolitik, även i svåra stunder. Är det något ryssarna alltid haft respekt för, är det folk som tål mycket vodka! :)

Att Ahti sedan tappade greppet i den minst sagt flytande takten, är givetvis att beklaga.

Tommy sa...

Tragiskt med Ahti.