9 september 2009

Nummer 9:an

Många nior att hålla reda på idag. Jag bjussar ändå på en 9 (i finska dressen) till som om det inte vore nog och det är ingen mindre än Petri Skriko. 1980 började han sin framgångsrika hockeykarriär i SAIPA division 1 och säsongen 1983/1984 satte han nytt rekord i FM-ligan genom att snickra ihop 51 pinnar på 32 kamper. I Finland förstår man icke riktigt vilken stor lirare han var. Petri gick över till Vancouver 1984 där han under Rookiesäsongen tillverkade 56 points på 72 kamper. Säsongen 87/88 producerade han bland annat fyra hattrick för sitt Canucks. Petri har även Boston, Winnipeg och San José på sitt samvete.

Han avslutade sin långa hockeyresa i Danmark av alla ställen, i Herning IK där han valdes till ligans bäste spelare i vid två tillfällen. Petri drog sig tillbaka 1999 men fortsatte i den danska klubben som tränare. Skrikos signum ute på isen var annars en frapperande fin balans, han rörde sig som ett kattdjur, snabb dessutom och kvicktänkt i pallet. Av den anledningen kallades han för Pantteri d v s Pantern. Petri är fortfarande verksam inom topphockeyn eftersom han är talangscout för Washington Capitals.

Vänder man på nian blir det en sexa och då går vi back men det är en annan femma och in kommer oväntat Arto Ruotanen som har 226 landskamper på sitt spelarkonto!

2 kommentarer:

Raggmunk sa...

Han Petri har jag inget minne av alls, men där emot som "gammal" Hv-fantast minns man ju Arto Ruotanen med välbehag.

Tommy sa...

Yepp, finsk elit, Raggmunk. En backelegant av Guds nåde. Arto hade visst nr 5 i HV!(?).