19 september 2008

Franz Klammer moment

Hans mest minnesvärda lopp är OS-åket i Innsbruck 1976 när han som 15:e man ger sig utför på en bana som mest liknar en isbana, han vinner till publikens lycka och hela Österrike är i extas! Jag kommer ihåg loppet som igår! Franz Klammer - Der Kaiser - dominerade störtloppet under hela sjuttiotalet men lyckades aldrig vinna den totala världscupen mycket beroende på konkurrensen från Der Schwede Stenmarch, han vann dock störtloppscupen inte mindre än nein gånger. Totalt vann den populäre Österrikaren 25 lopp i den alpina världscupen. Franz, född 3 december 1953, var ett unikum inom den alpina störtloppscirkusen, en fartdåre på gränsen till det dumdristiga! Schwiss.
Har du glömt loppet kan du se det i repris än en gång, om du vågar:

1976

5 kommentarer:

josephzohn sa...

Jag minns det :)
Minns också gårdagens gula bandytriumf, när kommer det nåt om mästarnas mästarlag, bandyns bandylag, Vetlanda BK ::)))

Tommy sa...

Den som väntar på någe gott väntar alltid för länge:) Näe, ena får si! Vetlanda i all ära, men vi får ej heller glömma Borgå Akilles som vunnit FM både 1981 och 1985.

josephzohn sa...

Borgå Akilles varför inte!!
Kanske nåt för lexikonet :)
Har inte så mycket finskt där!!

Tommy sa...

Nej, du har ju inte ens med målskyttarnas målskytt; Ari Holopainen. Varför inte, Borgå Akilles är en riktig bandystad, föreningen grundades i början av 1900. Akilles har lirat i högsta divisionen i 57 bast och i laget har storheter som Ulf Sainio, Pertti Koponen och Pekka Vartiainen lirat!

josephzohn sa...

Ari Holopainen, Villa BK PAH!!
Sainio känner jag till undrar om inte han spelat i Nässjö??